34544
Book
In basket
Przewodnik zawiera prezentację 72 obiektów : restauracji, karczm, cukierni, kawiarni, winnic, gospodarstw agroturystycznych i pasiecznych, schronisk i hoteli usytuowanych na szlaku kulinarnym „Kulinarne Dziedzictwo Kulturowe”. Specyfiką Szlaku jest obecność na nim nie tylko restauracji, ale też innych obiektów promujących tradycyjną kuchnię, w których tradycyjne potrawy na stałe zagościły w jadłospisie. Położone w malowniczych i urokliwych miejscach punkty gastronomiczne pieszczą podniebienia mieszkańców i turystów miejscowymi specjałami, regionalnymi wypiekami, korzystając z bogatej kuchni regionalnej, przekazywanej z dziada pradziada, dodając jej własną, niepowtarzalną nutę. Pod ich dachem wracają wspomnienia smaków i aromatów kojarzących się z naszym dzieciństwem. Obiekty te przyciągają nie tylko smakowitymi potrawami, niepowtarzalnym klimatem, ale i wyjątkową staropolską gościnnością. W każdej z czterech krain można odkryć uroki tradycyjnych potraw, ich różnorodne smaki, barwy i zapachy. Przebywając na obszarze LGD Podbabiogórze skosztujemy takich potraw regionalnych jak: żurek stryszawski, kwaśnica, pstrąg zawojski, bunz, moskole, kluski na rogolce, barszcz na serwatce, miody, bugle zembrzyckie, kluski kwicołki, jabłecznik po budzowsku.
Availability:
Wypożyczalnia Maków Podhalański
There are copies available to loan: sygn. 64, 64 R. (2 egz.)
Wypożyczalnia Filia Białka
Brak informacji o dostępności: sygn. 6 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filia Grzechynia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filia Juszczyn
There are copies available to loan: sygn. 6 (1 egz.)
Notes:
General note
Rok wydania na podstawie daty wpływu egzemplarza obowiązkowego.
Funding information note
Współfinansowanie: Unia Europejska (UE)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again